Een rustige man, een bijzondere inwoner, een goede schrijver, maar bovenal een man met een enorm geheugen. Evert Motshagen heeft een boek geschreven, zijn levensverhaal vanaf de vliegmedische keuring in 1953 en zijn eerste trainingsvlucht in 1954 tot aan zijn laatste zelfstandige vlucht in een jachtvliegtuig, een F-16, in 1983. Hij had geen dagboeken bijgehouden, maar putte uit logboeken van de vele vluchten die hij maakte.

In het boek “Herinneringen van een Jachtvlieger” beschrijft Evert zijn lange enerverende loopbaan als jachtvlieger. Elke keer als er weer nieuwe toestellen operationeel werden, vloog hij als een van eersten op deze jachtvliegtuigen. Het boek is zeer rijkelijk geïllustreerd met honderden foto’s uit eigen verzameling. Alle foto’s werden gedigitaliseerd en gerubriceerd door een van zijn zonen.

Het boek dat, vanwege de grote omvang, in twee delen is verschenen is opgedragen aan zijn drie kleinkinderen. Omdat hijzelf zijn opa en oma niet heeft gekend, wilde hij dat de kleinkinderen een goede herinnering aan hun opa zouden hebben.                                                          

Zijn opleiding startte in Woensdrecht, hij maakte deze volledig af in de Verenigde Staten en kwam als gebrevetteerd jachtvlieger terug naar Nederland. In deel 1 beschrijft hij gedetailleerd en op een prettige manier de selectieprocedure en keuringen plus de ervaringen met zijn instructeurs, de verschillende toestellen waar hij in vloog en uiteraard zijn collega’s op de vliegscholen. In deel 2 wordt m.n. zijn afwisselende carrière beschreven die leidde tot het vliegen met diverse toestellen, zoals de F-84G en de F-84F, de Harvard, een T-33, de F-104G en uiteindelijk de voor de leek meer bekende F-16. Dat deed hij vanaf de vliegbases Volkel, Eindhoven, Gilze, Woensdrecht en Leeuwarden. Hij was lid van het vermaarde demonstratieteam “Whiskey Four”.                                                                                                                   

Een carrière die ruim dertig jaar mocht duren! Voor elke liefhebber van dergelijke uitgebreide en persoonlijke notities zijn deze twee delen een absolute aanrader.

Kom deze boeken bekijken op Het Ruilboek! Evert heeft daartoe één set aan ons ter beschikking gesteld. In onze ogen heeft Evert Motshagen met het schrijven van deze boeken een prestatie van formaat geleverd. Hulde dus voor deze inwoner van Ulvenhout!

De boeken zij alleen als set verkrijgbaar, hardcover in A4 formaat, totaal 704 pagina’s. Een gelimiteerde oplage in full colour. Bestellen op http://www.jachtvliegers.info (Martin Leeuwis Publicaties).

Op de foto Evert Motshagen op zaterdag 18 maart na de uitreiking van het eerste exemplaar van zijn boek aan de Commandant van de Luchtstrijdkrachten.

Tekst: Sietske Reinders en Rob Oostenbroek; foto: archief Evert Motshagen

Een bijzondere inwoner van Ulvenhout